2022 – mina mål

Foto av Thomasz Baranowski

När vi går in i det tredje året av pandemi så hoppas jag att 2022 blir året då smittspridningen minskar, sjukdomen blir ännu mindre allvarlig och vi kan börja betrakta den på samma sätt som vi göra med den årliga influensan och vinterkräksjukan.

Vi har levt i våra corona-bubblor under de senaste två åren. Vi har minimerat interaktionen med andra genom att jobba hemma, besöka restauranger, biografer och vänner i mindre utsträckning. Allting har varit på paus i olika grad. Fram och tillbaka. På något sätt känns det som att livet på ett sätt varit på paus. Så är naturligtvis inte fallet, men vi kan säga att det varit så för att jag inte ska tycka att jag varit alldeles för overksam de senaste två åren.

Som alltid är nyår ett bra tillfälle att sätta upp mål för kommande år. Mål som sedan revideras efter semestern för att vid nyår sopas under mattan helt och hållet. Men, jag tycker ändå att det kan vara värt ett försök att sätta något på pränt och se vad som kommer ut av det.

Träning

Efter min knäskada förra året så blev det ingen löpning alls under 2022. Det var länge sedan jag inte sprang en meter under ett helt år. Så långt minne har jag inte. Det här året ska inte ägnas åt att sörja det förgångna utan blicka framåt.

  • Fortsätta med spinning varje vecka
  • Gå – i snitt – 10 km om dagen
  • Styrketräna knä och rygg

Så där. Tre konkreta saker kring träning. Under 2021 så gick jag – 5,7 km i snitt varje dag så under kommande år blir det en liten växel till. Styrketräningen är det jag syter mest för så vi kanske sopar det under mattan redan nu.

Läsning

Jag läser i stort sett bara böcker under semestern, undantaget det jag högläser för barnen. Jag läser visserligen nyheter, bloggar etcetera varje dag men under året ska jag försöka läsa fler böcker. Eftersom jag inte har någon läsplatta kommer det att vara fysiska pappersböcker som gäller. Jag gör det enkelt genom att säga att jag ska läsa en bok varje månad i snitt.

Huset

Vi ska inte krångla till det för mycket och satsa på stordåd, men lite fix inomhus måste vi få till under året som kommer. Annars finns risken att barnen flyttar till sin mamma på heltid.

Tre mål. Tre rum.

Det enklaste är klädkammaren till barnen. Deras rum är ganska små (ligger vägg-i-vägg med snedtak) och det finns inga inbyggda garderober. De delar just nu en PAX-garderob i hallen utanför sina rum. Bredvid finns en liten klädkammare som jag huserade i tidigare. Dock var inredningen lika gammal som huset, dvs en rundstav för galgar och en hylla ovanför. Där ska jag stoppa in lite Elfa-likande saker så det får massor mer med extra utrymme.

På entréplan har vi en liten toalett. Den borde nog få ett helt nytt tätskikt men det får vänta några år till. Målet är att måla om, byta ut badrumsskåpet och kanske skicka in ett nytt tvättställ också.

Rummet i källaren ska återigen blir gästrum och rum för barnen och deras kompisar att hänga i. Det har varit skrotupplag för allt möjligt sedan barnens mamma flyttade ut och svärföräldrarna inte behövde sova här längre.

De hemska, bruna, vävtaperna är rivna. Jag har inte tänkt att regla och sätta upp gipsväggar utan när jag fått bort alla tapetrester (vilket är nog så energikrävande) tänkte jag spackla igen eventuella hål och därefter rolla på vit färg. En heltäckningsmatta ska in på golvet och den kommer att läggas av någon som inte är jag. En säng finns redan på plats och ska kompletteras med en bäddsoffa, en tv, belysning och lite tyg som ljuddämpar och höjer mysighetsfaktorn. Och bra wifi såklart.


Så. Jag har en till sak, men vi håller det så här för nu så får vi se om jag tar upp den senare under året. Jag kommer fortsätta jobba, spela in podcast, läsa läxor, köra till träningar och allt annat som livet kräver.

Välkommen 2022.