Apple Thunderbolt Display

På mitt skrivbord har min 27-tums iMac med en underbar 5K-skärm stått i ett par år nu. Datorn hade några åt på nacken när jag köpte den men oj vad underbar den fortfarande är. Modellen är från sent 2014 men rullar på bra sina 32 gigabyte internminne och en 250 gigabyte SSD-disk. Tyvärr har Apple dock sagt att den inte kommer att vara kompatibel med nya Mac OS som släpps om bara några veckor. Det går antagligen att “hacka in det” men kanske nöjer jag mig med att stanna vid Big Sur.

När covid–19 spred sig som en löpeld och vi började jobba hemifrån blev denna iMac min dagliga kampanjon istället för den MacBook som jag vanligtvis har på jobbet. Anledningen var enkelt; den har en rejält stor skärm och jag ville inte ha ett skrivbord till i huset med jobbdatorn och extern skärm.

Jag märkte dock fort att jag behövde en extra skärm för att hantera mina chattfönster för Teams och Slack där de ständiga dialgoerna med kollegor och kunder utspelar sig. På kontoret hade jag två externa skärmar. Jag hämtade hem en enkel skärm med 1920*1080-upplösning och ställde på högkant. Det är en trist upplösning att ha på en datorskärm men det fick duga och har fungerat riktigt bra. Safari, Outlook, Excel, Word, PowerPoint etc. på stora skärmen och chattfönstren på lilla skärmen.

iMac 27-tum med Apple Thunderbolt Display

I några dagar har 1080-skärmen fått vila och istället har en Apple Thunderbolt Display tagit dess plats. Oj! Det är en alldeles fantastisk bekantskap även om den har några år på nacken. Med en upplösning 2560*1440 så står den sig väl mot dagens skärmar om du inte vill kliva upp till 4K-upplösning. Det skyddande glaset ger visserligen mycket reflexer men det ger också skärmen sin elegans tillammans med aluminumchassit. Jämfört med alla svarta plastskärmar är det här skönhet helt igenom.

Som en iMac

Dagens moderna Macar har USB-C portar med Thunderbolt så det krävs en adapter från Thunderbolt till USB-C för att kunna koppla in den. När den var helt aktuell så hade dåtidens bärbara Macar Thunderbolt-portar (som i sitt utförande ser ut som Mini Display-portar) och MagSafe-kontakt för laddning, vilket alltså den här skärmen levererar. Via Thunderbolt-kontakten får man en hub i skärmen för tre USB-A uttag, ett Thunderbolt-uttag, ett FireWire 800-uttag och gigiabit ethernet tillsammans med laddning via MagSafe-sladden. I praktiken så förvandlades en bärbar MacBook till känslan av sitta vid en iMac. Hur ljuvligt är inte det?

Det är trist att Apple inte fortsatte att utveckla en ny version av sin Thunderbolt Display när iMac 5K lanserades. Istället lade de ner skärmtillverking, hänvisade till LGs UltraFine 5K-skärm innan de härom året lanserade en ny egen skärm. Men då enbart för de absoluta proffsen då Apples Pro Display XDR på 32-tum är en 6K-skärm som börjar på 60 000 kronor och slutar någonstans vid stjärnorna.

Mitt skrivbord är alldles för litet för att köra iMac 27-tum tillsammans med en extra skärm i samma storlek. Men hade jag haft en bärbar dator som huvudator hemma hade jag med största sannolikhet låtit skönheten stå kvar på skrivbordet. När jag skriver det här är min 24-tums skärm med 1080p tillbaka på högkant. Jag trivs med en extra skärm på högkant men jag hade gärna ersatt den med en i samma storlek med högre upplösning. Där ligger dock inte prioriteringen just nu.