Bröllopstalet

Jag hittade stolpar till ett bröllopstal när jag rensade i mitt digitala anteckningsblock. Jag skrev klart det. Det var tänkt till en vän som gifte sig första helgen i advent förra året. Jag var där, men höll inget tal. Så här kommer det, fyra månader för sent.

Du går gärna använda detta talet när du ska gå på bröllop. Eller bygga vidare på det. Det vore roligt att höra om du gjort det, lämna en kommentar.


Kära Brudpar.
Övriga gäster.

Det kommer hagla visdomsord och gratulationer över er i dag. Välförtjänt naturligtvis. Talen kommer att innehålla tips, förmaningar och en och annan avslöjande pinsamhet om ert förflutna. Själv vill jag påminna er om de små triviala händelserna i vardagen som ni bör uppmärksamma och älska. Saker jag, som kronisk singel, avundas er. (håll för skratt)

Kramen. Ni vet, den där tillsynes obetydliga kramen i hallen efter en lång dag på jobbet. Väskan släpps på golvet, ett leende möter upp och frågar hur du haft det samtidigt som du får armarna runt dig innan du hunnit ta av dig jackan. Ja, någon som finns där och väntar när du kommer och och fallit ner. Njut av den kramen. Och framför allt: ge den kramen.

Doften. Ni vet, den där doften från din älskade när ni om vartannat lutar huvudet mot den andres axel i tv-soffan, medan fredagsfilmen flimrar förbi. Den där doften som finns kvar på kudden när den andre har gått upp. Njut av den doften.

Beröringen. Ni vet, den där beröringen när handen möter din på promenaden. Den där sakta smekningen över kinden när du håller på att somna till den där filmen. Beröringen som ni tar för givet. Glöm inte bort den. Och sluta aldrig att röra och beröra varandra.

Känslan. Ni vet, den där känslan som infann sig när ni insåg att känslorna fanns där för varandra. Första gången ni kom på er att sitta med ett fånigt leende. När hösten kommer och tiden gått för fort, när allt känns på rutin. Blunda då. Förnim den gången, den känslan ni kände då.

Det är de små simpla tingen som gör livet värt att leva.

Mina vänner. Höj era glas och tillsammans med mig i en skål för brudparet.

23 svar på ”Bröllopstalet”

 1. Det finns ett antal olika teorier om det. Ja, det är sant. Det diskuteras anledningar till just mitt singelskap. Mitt gamla svar Jag har inte träffat den rätta än är ifrågasatt.

 2. Åh, en man som har förstått vad de små sakerna betyder här i världen. Borde betyda. För alla. Det är inte alla som har kommit underfund med det än. Klokt.

 3. Talskrivaren! Vilka fina ord…precis vad som ger mig inspiration till min väns bröllop på lördag. Har själv varit gift (men inte längre) och de är precis de här små sakerna som man lätt glömmer bort! TACK för underbart fint skrivna ord.

  1. Kul att du fick inspiration, Ny Singel. Själv har jag hållit ett bröllopstal sedan det här skrevs. Det talet skrev jag dock inte själv. Hoppas talet blir lyckat och uppskattat. Och att festen blir kanonrolig.

 4. Superbra och annorlunda!! Nu ska jag inte hålla tal på ett riktigt bröllop utan det är en skoluppgift, men när man gör läxor är ju google ens bästa vän! :)

 5. Tokfint tal! :)
  Det skulle jag gärna vilja använda som bas till ett bröllopstal nån gång när det passar situationen.

 6. Hej, Så bra kunde inte sagt det bättre själv :) Jag lånar det som stöd för mitt tal som jag rivit mitt hår för att få ihop. TACK!

 7. Jag kom hit när jag sökte efter inspiration men fann något så bra att jag aldrig skulle våga ta en endaste rad. Dock hjälpte ditt tal mig genom att släppa skrivkrampen :) Stort tack!

Kommentarer är stängda.