Hedersmord – även ett svenskt kulturarv?

Varje gång hedersmord hamnar på löpsedlarna känns det som att häxjakten på blattarna börjar. De är barbariska jävlar och att vi har gränserna öppna är ett mysterium. Visst är det avskyvärt, inte kan någon säga annat, men var finns upprördheten när en blekfet svensk man spöar på sin kvinna för att hon varit otrogen eller på något annat sätt trotsat sin man?

Jag har tänkt mycket på det här med hedersmord och hur de skall kunna stoppas. Något som tyvärr tycks vara aktuellt igen efter att en flicka dog efter ett fall från en balkong i Malmö i helgen. Jag undrar om Christian har några tankar på hur man kan komma till rätta med så avskyvärda brott, tror du att det ens går att stoppa eller är det något vi får leva med att det sker då och då?
Spero

Jag vill inte släta över det faktum att det i starkt patriarkala samhällen finns en kultur där män får strafflindring när de spöat sina kvinnor till döds, men om vi håller oss till det svenska perspektivet; har vi inte då en sorts svensk ”hederskultur” också — även om vi väljer att blunda för den och rikta vår oförstående ilska mot invandrarna och se mäns våld mot kvinnor som ett kulturfenomen som inte finns hos oss?

För även om vi är ett av världens mest jämställda länder så är det ett faktum att män väljer att spöa skiten ur kvinnor för att de tittat på en annan man eller glömde bort tvättiden. Och de är födda och uppfostrade här. I världens mest jämnställda land. Är det inte där vi främst ska lägga våra resurser?

Jag har inga svar, men så länge kvinnoförtrycket är ett faktum måste vi jobba för att bryta det som gör att män anser sig har rätten att regelbundet straffa sina kvinnor med våld och betrakta dem som sin ägodel. Det kan aldrig vara accepterat; om det är den iranskafödda tonårstjejen som är hotad av sina bröder för att hon är ihop med en blek, finnig kille eller den ”svenska” tvåbarnsmamman som har solglasögon en molning höstdag för att dölja det senaste blåmärket.

Detta var min sträcka i Bloggtidningens bloggstafett som går ut på att få ett ämne att blogga om och skicka ett nytt ämne vidare. Till Stefan skickar jag ”Vilka fyra middagsgäster (levande eller döda) skulle du bjuda till bords – och varför?”. Självklart är detta en kopia av tv-programmetss Go’ Kvälls idé. Jag hoppas inte ämnet varit aktuellt i den här Blogstafetten.

Uppdatering: DN skriver på ledarsidan, såg jag via Knuff.se

30 svar på ”Hedersmord – även ett svenskt kulturarv?”

 1. ”…mäns våld mot kvinnor som ett kulturfenomen som inte finns hos oss? ”

  Nej Christian, det går inte att jämföra.

  Hedersmord utförs för att familjen ska återfå sin heder, som t ex dottern skämt ut genom att inte gifta sig med utvald man, dejtat svensk kille, varit ute sent på nätterna, haft på sig för utmanande kläder etc.etc.

  Jag menar inte på något sätt att det faktum att en del svenska män slår sina respektive är att negligera, men hur du kan jämställa det med hedersmord förstår jag inte.

 2. Stefan: Hehe. Mitt inlägg eller det ämne du fick av mig i blogstaffetten?

  Sandra: ”Subban ska lyda”, kan säga på arabiska eller klingande småländska. Att vi har satt ett namn på det arabiska uttalet, men inte det svenska gör ingen skillnad; det är kvinnoförtryck liktförbannat. Kontroll och makt över kvinnan. Vad är det för skillnad tycker du? Är den gulblåa hustrumisshandeln inte lika illa som hedersmisshandeln? Att männen i dessa länder pratar om heder, tycker jag bara låter som ett jävla lamt svepskäl för dem att legalisera sitt kvinnoförtryck.

 3. Skillnaden är att deras heder återupprättas när dom gör sig av med problemet, t ex dottern eller systern.

  Herr Svensson får knappast stående ovationer när han klappar till dottern.

 4. Sandra: Likheten är ju att män genrellt tiger om problemen, som jag likt Christian menar är uttryck av samma – förvisso av olika grad, men likafullt samma – tankefel. Dvs tankefelet att män bestämmer över kvinnor.

  För övrigt så kanske vi inte hejar på Herr Svensson, men vi tycker minsann inte att vi ska lägga oss i – det är en privat sak.

  Någon gång skall jag blogga om de problem som skapats för kvinnor och barn i kölvattnet av den liberala tanken att den privata sfären är helig. Välkomna till bloggen förresten: blog.ingelstam.se

 5. Anders:
  ”Likheten är ju att män genrellt tiger om problemen”

  MÄN? Det går, enligt mitt tycke, djupare än så.

  En del kulturer anser det vara så viktigt att bevara hedern i sin familj att en del FAMILJER (!) är beredda att mörda sin dotter/syster för att inte ”skämmas ut”.

  Herr Svensson som lackar ur för att hans tjej har flirtat på dansgolvet och klappar till henne för att han är svartsjuk och kräver all uppmärksamhet eller vad det nu må vara – det är hans ego som talar.

  Christian, du säger att det handlar om kontroll och makt. Okej, det köper jag – men det används på olika sätt, vilka inte går att jämföra.
  Tycker jag.

 6. Sandra: Du har HELT rätt när du pekar på att skillnaden på skala är enorm – att säga nåt annat vore en förolämpning för hedersmordens offer – men min poäng är att det är olika uttryck för samma grundtanke.

  Och visst har du rätt igen när du pekar på att det går djupare än BARA till män. Kvinnor uppfostrar också söner som kommer bli män, osv.
  Men vad jag efterlyser är att vi svenska män ser oss i spegeln och inser att vi har ett problem här också – ett problem som bygger på samma grundtanke: Män är fria, kvinnor är inte fria – enbart pga att de just är kvinnor!

 7. Sandra: Min rubrik var medvetet provocerande. Hela inlägget är provocerande. Det känns som vi är så upptagna med att förfasas över ”hederskulturen invandrarna tar med sig” istället för ta debatten om det kvinnoförtryck och -misshandel som finns i vårt land och det långt innan vi hade ord som hedersmord i vårt vokabulär.

  Jag ville få ett svenskt perspektiv och visa på likheterna i hedersmord och hustrumisshandel: männens makt över kvinnorna. Jag kan alldeles för lite i ämnet, men för att återigen spetsa till det; om vi anger männes ego eller familjens heder som anledning för misshandeln är det samma grund. Att även kvinnorna i dessa familjer väljer att sätta hedern främst, är inte också det ett uttryck för att männen där förtrycker kvinnorna?

  Jag väntar med spänning på Spero – som gav mig ämnet – ska göra en kommentar.

 8. Er tanke är inte fel, men Spero frågade om hedersmord, inte hur vi ska stoppa övergrepp begågna (hur fan stavas det?) av män mot kvinnor generellt.

 9. Sandra har rätt. Om hedersmord behöver man inte vara provocerande, det är provocerande nog som det är.

  Om svenska mäns våld mot kvinnor har skrivits spaltkilometer i decennier. Det är inte precis något som förtigits, varken av dem som debatterar hedersmord i andra kulturer, eller andra.

  Skillnaden är som sagt att en flicka i de s k hederskulturerna (och en del män, t ex homosexuella) kan få en helt släkt efter sig. En polischef i Kurdistan skröt öppet i TV med att han skulle döda sin dotter opm det fanns s k heders-skäl.

  Sedan ska man inte glömma att dessa kvinnor, förutom våld i hederns namn, har det gamla vanliga mansvåldet mot kvinnor att tas med DESSUTOM. Man kan alltså inte jämföra som du gör.

 10. Sandra, det får inte ”de” heller (stående ovationer) förutom av en liten klick halvanalfabeter som inte begriper bättre från samma region.

  Att tro att majoriteten av invandrarna i Sverige skulle stödja hedersmord är mycket farligt.

 11. Niclas, även bildade personer i de områden som anammar hedersmord – och det är rätt många länder – stödjer den här ”kulturen” enligt opinionsundersökningar. Och en mycket stor del av de som invandrat från dessa länder har dessvärre med sig hederskulturen i bagaget. Sedan finns det givetvis, tack och lov, en grupp som är starka motståndare – men det kan ha det rätt tufft.

  En del familjer tvingas leva två liv: En sida de visar sina svenska vänner, en fasad de tvingas upprätthålla gentemot sina forna landsmän. Som Nalin Pekgul sa: ”Svenskar har ingen aning om hur starkt det här är” (inte ordagrant, utom att hon använder begreppet ”svenskar”, så häng inte mig för det).

 12. PS. Språkpolisen reagerar på sig själv – ”av dem som” ska det vara.

  PS 2: Rasism ÄR farligt, men hederskulturen är nog fanimig lika farlig – eller, för de flickor som drabbas, farligare.

 13. Niclas:

  ”Att tro att majoriteten av invandrarna i Sverige skulle stödja hedersmord är mycket farligt.”

  Det sa jag inte. Men okej, vi säger så här: jag tror att det finns en outtalad acceptans i en del kulturer vad gäller hedersmord. tyvärr som ett resultat av tradition.

 14. Jag skrev alltså ett inlägg som förklaring till varför jag låtit bli att kommentera ditt inlägg här Christian.

  ”Nåväl, eftersom jag var osäker på hur jag uppfattades har jag låtit bli att kommentera hos Snowracer. Nu upptäcker jag att det är meningsskiljaktigheter om inlägget. Christian tolkade ämnet på sitt sätt och vidgade begreppet hedersmord. Jag tycker det var ett utmärkt inlägg. Har inte tänkt på att det är precis lika mycket hedersmord vid vad vi kallar för kvinnomisshandel i vår kultur. Tycker han har rätt på så sätt.

  Jag frågade om han hade några ideer om hur man skulle förhindra sådana avskyvärda brott. Christian svarade: ”Jag har inga svar, men så länge kvinnoförtrycket är ett faktum måste vi jobba för att bryta det som gör att män anser sig har rätten att regelbundet straffa sina kvinnor med våld och betrakta dem som sin ägodel.”

  Jag tycker det är ett bra svar! Vi måste alla bryta det mönster som gör det möjligt i alla samhällen och kulturer. Det är ett mycket bra förslag – det är allas vår uppgift att göra vad vi kan för att förhindra mäns våld mot kvinnor.”

 15. Sandra: den enda heder som upprättas är i deras egna fantasier.

  Det faktum att svenska myndigheter tas på sängen av hedersmord är kulmen på årtionden av ett intensivt tittande åt ett annat håll och ett hopp om att integrationen ska ordna sig på egen hand.

  Invandrare, nysvenskar, kalla det vad man vill, har egna traditioner, värderingar och vanor. Att blanda dessa med svenska tar ett antal generationer.

  Det finns inga lagar i världen som kommer att stoppa de gamla fossilerna från att banka skiten ur sina flickor och kvinnor, lika lite som lagen hindrar Benke Byxlås i Fjärtträsk att spöa upp sin kvinna en fredagkväll på grund av att ölen är jummen eller Örgryte förlorade med 2-1 i slutminuten.

  Det finns bara två saker för kvinnor, oavsett religion och ursprung, att göra: lära sig slå tillbaka och hoppas att myndigheterna på allvar skyddar dessa kvinnor.

 16. Jocke:

  ”den enda heder som upprättas är i deras egna fantasier.”

  Absolut. Visst. Instämmer.
  Men fråga dom som rättfärdigar hedersmord, kanske killen som kastade ut sin syrra från balkongen. Fråga om hans syn på saken.
  Fråga om han jämställer sitt hedersmord med en Benke Byxlås som spöar upp sin kvinna.

  Allt våld är tragiskt, liksom förtryck och maktmissbruk.
  Men man kan inte jämföra.

 17. Sandra: precis som skorpionen som stack grodan den fick lifta med över floden, så kan de här människorna inte hjälpa det. Det sitter i deras kultur, värderingar och traditioner. Tragiskt, men så är det.

  Ska man se det ur ett större perspektiv så var det inte så värst länge sedan kvinnor slapp brännas på bål och fick rösträtt i det här landet och det våld och de orättvisor mot kvinnor vi ser från vissa minoritetsgrupper i det här landet, och även i delar av världen, kommer att försvinna med tiden, det finns inget annat alternativ. Om det nu är någon tröst för de som dagligen åker på däng i det här landet för att de klär sig fel eller hänger med fel kille vet jag inte, men allt våld och alla orättvisor mot kvinnor är fel. Alla handligar som nervärderar andra, oavsett hudfärg, religion, kön eller annat, är fel. Därmed måste jag hålla med Christian i att det visst går att jämföra. Genom att segmentera upp våldet i olika ”klasser” gör vi de drabbade en otjänst och våldsverkarna raka motsatsen.

 18. Jocke: Kulturen ÄR inte beständig – kultur kan förändras och gör också så. Men man kan ju alltid skylla på sin kultur som en referens till ‘högre’ än lagstiftning, konventioner om mänskliga rättigheter och på så sätt rättfärdiga de mest tossiga och förfärliga saker – och komma undan med det!!

  Individen har ALLTID ansvar för sina handlingar – man har (utom i några extrema undantag) alltid ett val. Att göra gott eller att göra ont. Det senaste kan jag inte föra i bevisning – det handlar för mig mer om ett sätt att närma sig komplexiteten i att vara människa, ett sätt att hantera livet och medmänniskorna.

  Själv tycker jag det är viktigt att se saker från lite olika håll samt att alltid stå på den svagares/maktlöses sida.

  Kommentaren uppdaterad på Anders begäran /Christian

 19. Anders: eh, ja precis vad jag skrev:

  ”de orättvisor mot kvinnor vi ser från vissa minoritetsgrupper i det här landet, och även i delar av världen, kommer att försvinna med tiden, det finns inget annat alternativ.”

 20. Oj! Jag är uppriktigt sagt förvånad över alla era kommentarer. Dessutom slogs det besöksrekord. Om jag varit en kvällstidning hade det varit feta rubriker med en sällan skådad ordorgie. Nu är jag lite mer lågmäld och tackar generat för uppmärksamheten och många insiktsfulla kommentarer.

  Hedersmord är ett svårt ämne. Jag blev lite stressad när jag, i min mellanmjölks-blogg, skulle uttala mig i ämnet med tre dagars betänketid. Jag valde en annan vinkel på mitt inlägg och kan förstå att Sandra tycker att jag smiter från ämnet och hade Ingvar Storm varit moderator här, såsom han är i På Minuten, hade han kanske givit henne rätt, en poäng och ordet. Jag förstår även de som menar att jag inte kan jämföra hedersmord och annat våld mot kvinnor.

  Jag är glad att vi alla är överens i sak; våld mot kvinnor måste stoppas och att invandrarna inte är de enda som sysslar med det och att lösningen vore att stänga gränserna.

  Än en gång; tack för insiktsfulla kommentarer. Ni har alla fått mina tankar att snurra extra varv kring ämnet.

 21. Skillnaden är väl kanske ändå rätt stor på förberedelserna inför mordet?
  Svenne ses ner på av samhället och svennes familj och han sitter inte och planerar hur, när och vem som ska utföra mordet.

Kommentarer är stängda.