Influensan visade sig vara livsfarlig sjukdom

VLT.se:

Cirka 8 000 svenska barn har diabetes och varje år insjuknar cirka 800. Det är tre gånger så många barn som har diabetes än om man räknar ihop alla former av cancer tillsammans. Men få vet om det. Barncancerfonden fick exempelvis in 221 miljoner kronor 2013 medan Barndiabetesfonden fick in 8 miljoner.

– Då förstår man hur folk tänker. Man vet inte att diabetes typ 1 är den vanligaste livshotande sjukdomen bland barn. Medan 75–80 procent av all barncancer botas så botas inga barn med typ 1 diabetes, säger Johnny Ludvigsson.

Jag önskar av hela mitt hjärta att barndiabetesfonden fick in fler miljoner och att uppmärksamma sjukdomen är bra. Men jag tycker inte vi ska jämföra det med barncancer. För även om inget barn med diabetes typ 1 kan botas, så kan alla fortsätta att leva med insulinbehandling även om den är jobbig och livslång (än så länge).

4 svar på ”Influensan visade sig vara livsfarlig sjukdom”

  1. Håller med.
    Samtidigt tycker jag det har märkts att man ju satsat mycket medel på att utveckla behandlingen istället för att hitta ett botemedel.
    Det pågår ju också iofs, men läste nånstans i en tidning att någon tyckte att just den biten börjar bli mättad, att det går förbättra tekniken och behandlingsmedlen till en viss gräns, men sedan är sjukdomen så komplex att den sista biten berör bara själva individen och hela komplexiteten i den individuella sjukdomen.

    Ah, svårt!

  2. Det är två olika sidor av forskningen; företagen som tjänar pengar på diabetespatienter jobbar med att förfina och förbättra sina produkter. Forskningen för att hitta ett botemedel görs av andra krafter.

Kommentarer är stängda.