Klordoftande minnen

Fyfan vad jag hatade när det var simning på idrotten i plugget. Bassängen var stor, kall, djup och hemskt. Personalen såg ut som om de skulle bara skulle skratta rått och låta mig drunka om jag fick panik på den – i mitt tyckte – dödliga expidition att ta sig från ena kortsidan till den andra.

Att glida omkring med platta och simdyna i en skönt tempererad bassäng var aldrig några problem. Men när man var stor nog att ta klivet över till 25 metersbassängen var det bara ångest. Blöt, frusen och rädd satt jag med klassen på bänken medan läraren ropade upp oss. Huttrande, med axlara uppdragna och hakan vilande mot händerna, vällde känslan av obehag över mig. Varför kunde vi inte spela fotboll eller springa 60 meter? Jävla simning.

Det är inte roligt. Att vara den som är rädd för vatten. Att vara den som sprattlar med benen i panik när man vet att fötterna kommer inte att hitta botten. Alla andra älskade vattenet. Fick simhud mellan tårna och gälar redan i omklädningsrummet. Inte kunde jag ”glömma” att det var siming heller. Då fick man låna badbyxor. Inte fan skulle man komma undan.

När man blivit ytterligare lite äldre skulle det dykas. Först från kanten, sedan från pall för att krönas med dyk från svikten. Magont. Läraren satte sig på en stol, tog fram pärmen och betygsatte dyken. Med en spydig kommentar. Inte nog med vattenrädslan, jag var (och är i viss mån fortfarande) höjdrädd. Att hoppa, med huvudet före, från svikten ner i vattnet. Glöm det. Det var här jag tog mig mod och berättade.

Och blev fegisen som inte vågade eller kunde dyka.

Regeringen ska ställa hårdare krav på simundervisningen. Jag tänker inte kommentera det, utan är glad att numera gillar att hoppa i bassängen, simma på det djupa och dyka. Så länge ingen tvingar upp mig på en svikt över tre meter. En annan gång ska jag berätta om min hatiska inställnings till redskapsgymnatisk och oförmåga att kasta i väg en gul liten boll.

5 svar på ”Klordoftande minnen”

 1. Nu till helgen är det tävling i simhopp igen i Jönköping. Gå dit (fritt inträde, tror jag) och säg Hej till min hustru och min vackra styvdotter (som tävlar).

  Därtill bör du se Daniella, som är en lokal storhet.

  Seså; marsch iväg!

  /torbjörn ju

 2. Studerar din RSS och konstaterar att jag inte vill ha Yahoo eller AOL i min dator. Men det kanske ger sig när jag blir informerad.

  Och jag noterar att du skaffat en iPhone? Eller missade jag smileyn för ironi?

  /Farbror – far – gubben T

 3. Google Reader är ett trevligt program att läsa RSS-strömmar med. Dessutom väldigt trevligt i mobiltelefonen. Borde passa dig.

  Det säljs en iPhone på Blocket.se för 11.000 kr, men själv ska jag ha någon slags företagstelefon. Antagligen en Sony Ericsson.

Kommentarer är stängda.