Mekaniskt tangentbord

I våras köpte jag mig ett mekaniskt tangenbord till min arbetsplats hemma. Där har jag spenderat större delan av min arbetstid sedan COVID–19 och kände att jag behövde ett tangentbord om var skönare att skriva på än det som jag använde.

Tangentbordshistoria

Innan vi går in på tangentbordet jag köpte, låt oss göra en tillbakablick. Till mitt första tangentbord räknas nog skrivmaskinen som stod på mormor och morfars kontor i deras lilla utställning på A6 Center på 80-talet. Sedan dess har ett stort antal tangentbord passerat under mina fingerspetsar genom åren.

Jag skrev mycket på min elektriska skrivmaskin i 10-års åldern. Ja, jag hade en på ett skrivmaskinsbord hemma. Det var mest korta sportreferat från all bordtennis jag spelade som hamnade på A4-papper och sedan annonserades på toadörren. Det var när jag köpte en Commodore 128D, modellen med externt tangentbord, som skrivandet började på riktigt. Jag fick nämligen en skrivare också vilket gjorde att arbeten i skolan gick från handskrivet till datorskrivet. Det var nog en lika stor befrielse för mig som för lärarna. Tangentbordet på min C–128 hade dock en glappande U-tangent så det gällde att korrekturläsa ordentligt.

Ett annat tangentbord som jag minns med värme är Keytronics-tangentbord som jag hade hemma. Det hade något skönt över sig. Både var det gällde känslan i tangenterna och det lite dovare ljudet vid nedslag. Även med det hamrades många redovisningar och bokrecensioner till skolan.

Det ersattes av ett Microsoft Natural Keyboard Elite. Ett av de där ergonomiska tangentborden som dök upp på 90-talet. Jag hade ett sådant hemma och tyckte riktigt mycket om det. Så mycket att jag införskaffade mig uppföljaren på jobbet men blev ordentligt besviken då känslan var helt annorlunda.

De senaste 20–25 åren har jag använt Apples tangentbord av alla olika slag, då de kommer med datorer jag haft hemma eller på jobbet. Apples klassiska Apple Extended Keyboard II är ett av det mest älskade tangentborden från Apple med mekaniska Alp-switchar. De senaste åren har har det varit Apples vita tangentbord med aluminumchassi med en mycket låg profil. Jag har inte haft något emot dem, utan har tyckt att det har fungerat bra både på jobbet och hemma.

Mekansikt är skönare

Under hemmaarbetet så började jag få ont i fingrarna. Jag började fundera på om det berodde på att jag skrev på samma tangentbord hela tiden. På jobbet växlade jag mellan externt tangentbord och laptopens tangentbord. Kanske för att jag hemma blev sittande större delen av dagen i samma stol, där jag på kontoret flyttade mig mellan olika rum.

Jag lånade hem ett övergivet mekaniskt tangentbord från jobbet och började känna mig för. Det gick fort för fingrarna att vänja sig vid den längre slaglängdnen som är i ett meknaiskt tangentbord och det kändes mycket, mycket bättre. Det blev inte samma trötthet i fingrarna.

Ett makniskt tangentbord har, som namnet skvallrar om, mekaniska byter under varje tangent jämfört med ett membrantangentbord som har en gummilist under tangenterna som kortsluter ett kretskort. Den stora skillnanden märks i slaglängd och i ljudnivå. Och även i vikt och kvalitet.

Varmilo VA109Mac

Varmilo VA109Mac

Mitt val föll på ett bord från taiwanesiska Varmilo. Jag ville ha med en numeriskt del eftersom jag insett att jag sitter mycket i Excel och vill ha enklare att hacka in siffror. Jag önskade, helst, ett vitt tangentbord eftersom det passar bäst till min vita Magic Trackpad. Det jag hade hemma och testade från jobbet hade tysta, bruna MX-brytare, vilka jag uppskattade. Första valet var Varmilos VA109Mac. När ett demo-bord dök upp hos Maxgaming.se med bra rabatt var det ingenting att tveka på. Då hade jag tittat på Ewensons test av det mindre syskonet och tog hans ord för att det var ett riktigt bra och välbyggt tangentbord.

Nu har jag använt det, nästan, dagligen under ett halvår och måste säga att jag mycket nöjd. Till skillnad från Apples vita Magic Keyboard så drar det här inte åt sig smuts på samma sätt. Tangentnera ser fortfarande vita och nya ut utan att jag har behövt torka av det. Skrivkänslan är mycket bra och jag har svårt att få samma effetivetet när jag tillfälligt skriver på mitt Apple tangentbord under Teams-möten. Ja, det låter lite för mycket för att kunna ta antenckningar utan att sätta mikrofonen på mute.

Jag tycker inte några nackdelar med tangentbordet. Däremot så tycker jag att LED-belysningen är helt meningslös eftersom den lyser under tangenterna och bokstäverna inte är tansparenta vilket gör att inte ser tangenterna i mörkret. Det blir bara ett sken under tangenterna som skapar ett slags jobbigt motljus när du tittar ner på fingrarna. Således är alltid LED-belysning avstängd.

Ska du köpa mekansikt tangentbord till Mac kan jag varmt rekomendera det här. Och naturligtvis Apple Extended Keyboard II om du får tag på ett sådant med en adapter för att koppla in till moderna USB-portar.

Teknik med Ewenson testar kusinen VA88Mac