Reklamera vin

Vin som har blivit dåligt har jag varit med om en gång. Då på en middag på resturang med någon som kan vin: jag kunde  knappt känna skillnad i doft mellan vinet från den dåliga flaskan och vinet från den bra flaskan.

I lördags öppnade jag en flaska rosévin och kände direkt att det varken luktade eller smakade som det skulle. Den här gången var det ingen tvekan för varken min näsa eller mun. En snabb sökning visar att Systembolaget ger följande kring korkskadat vin:

Korkdefekt är det vanligaste felet och drabbar 3–5 procent av alla viner med naturkork. Det är också den mest missförstådda: defekten beror inte på korksmulor i vinet eller att korken har läckt, utan orsakas av ett kemiskt ämne kallat 2,4,6-trikloranisol, TCA.

  • Utseende: Tråkigt nog är korkdefekt osynlig.
  • Doft: Fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng.
  • Smak: Fruktigheten saknas och smaken är kort, ofta är det bara fruktsyran som är kvar och vinet smakar ”surt/syrligt”.

Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Sagt och gjort. Igår gick jag in på Systembolaget. De luktade, höll med mig och gjorde en återbetalning. Nu hoppas jag de resterande tre flaskorna hemma är bra.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Likes

Reposts

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.