Hemmakontoret under corona: min setup

Vårt kontor är tillfälligt nerstängt. Sedan påskveckan uppmanas alla att sitta hemma och arbeta. Vissa har redan valt att göra det sedan tidigare, men nu är i stort sett alla stationerade hemifrån tills vi ser hur utveckling med antalet smittade ser ut. Förutsättningarna ser annorlunda ut överallt. Jag har förmånen att jag redan har ett utrymme på ovanvåningen där jag har skrivbord och stol. Där står min privata iMac 27-tum med 5K skärm (sent 2014) tillsammans med ett trådlöst tangentbord från Apple i form av Magic Keyboard och deras senaste stryplatta Magic Trackpad 2. Jag formligen älskar Apples fristående styrplattor och har använt dessa sedan förra versionen kom ut. Det var länge sedan jag använde mig en klassisk mus.

På jobbet har jag en MacBook Pro tillsammans med två skärmar på 1080p varav en roterad 180 grader. På den roterade skärmen har jag Teams och Slack öppet. Där det ständigt är konversationer igång med både kollegor och kunder. På den andra skärmen har jag det jag – för tillfället – arbetar med och på laptop-skärmen har jag chattfönster för Apples Meddelanden och Facebook Messenger.

När jag tidigare suttit hemma och jobbar under kanske några timmar av olika anledningar har jag alltid suttit vid min MacBook Pro. Det har känts viktigt att hålla jobbet på enda datorn och det privata på den andra datorn. Nu när jag är förvisad till att sitta hemma på heltid valde jag att inte hämta hem skärmarna från jobb-kontoret utan flytta arbetet till min iMac.

Jag sitter mestadels i Teams, Safari, Outlook och övriga Office-paketet. Med Office 365 är det bara att logga in och tuta och köra. Då alla filer ligger i Teams/Sharepoint eller som sidor i Confluence finns inga filer lokalt vilket gör att jag inte lusar ner min hemdator med jobbfiler. Dessutom har jag 32 Gb i RAM på min iMac jämfört med 8 Gb i min MacBook på jobbet. Det gör skillnad när det käkas ramminne.

Det är ljuvligt att köra Excel-ark på högsta upplösningen på 27-tums skärm. Eller för den delen att köra två Word-dokument eller två webbläsarfönster. Men jag saknar att ha flera skärmar. Att köra Teams och Slack på en sidoskärm är att föredra. Då kan de ligga ”framme” hela tiden och jag har koll på flödet. Nu kör jag dom på en liten del  av skärmen, men tycker inte det funkar riktigt lika bra.

Jag saknar ett par riktigt bra lurar. Då jag en normal dag på kontoret flänger mellan min plats, mötesrum och små telefon/teams-rum så har jag inte haft behov av det. Nu sitter jag med ett par billiga Sony-lurar för för mina Teams-möten, men än så länge är det ingen som har klagat, så jag fortsätter med dom.