Tjugondag jul

Med tanke på hur det ser ut i fönstren i kvarteret är jag sist ut med att byta adventsstakar och stjärnor mot de ljuskällor som står i fönstren och ger ljus åt rummen övriga tiden av året.

Vi har inte haft mycket julpynt. Till 9-åringens besvikelse. Jag tror jag lovade henne, vid ett svagt tillfälle, att vi skulle köpa lite på rea nu efter jul. Har jag tur har hon helt glömt bort det. Jag är inte särskilt förtjust i att julpynta men kan förstå hennes vilja att ha det juligt. När jag växte upp tycket jag det var mysig att huset julpyntades på exat samma sätt varje år. 

Med både julgranen, adventsstjärnor och -stakar nerpackade saknar jag den faktor av mysighet som de tillför. Det är några veckor kvar innan det är så ljust på morgonen att jag inte – med automatik såklart – behöver tända upp lampor. Även om mina Hue-lampor ger möjlighet till både varmt och kallt ljus så är det inte samma sak.

Men, det är också skönt att packa ner julen. Det ger en känsla av att packa ner ledigheten, de lata dagarna och låta kroppen och huvudet bli mer fokuserat på allt som kommer att hända på dagarna under våren. Mer intensivt på jobbet, läxläsning, barnens dans, friidrott och fotboll tillsammans med min egen träning och föreningsengagemang.