True Detective: Night Country

Fjärde säsongen av True Detective med namnet Night Country (trailer) får höga betyg i de recensioner jag har sett. Förutom Kjell Häglund som säger att den är en massiv besvikelse och ger den 2/5 i betyg. DN däremot skickar in 5/5.

Helena Lindblad för DN.se:

Fjärde omgången av ”True detective” (inspelad på Island) checkar av en rad högaktuella ämnen som miljöförstöring, gruvexploatering och våldsutsatt ursprungsbefolkning. Men det blir aldrig programmatiskt på bekostnad av spänning eller stämning. Det kvinnligt kodade berättandet märks i varje detalj, från det stora intrigmakeriet till en fin vardagsrealistisk blick på hur kylan påverkar allt från heminredning till jobbmiljöer – som en ruffig krabbfabrik där bara kvinnor jobbar – de otympliga vinterkläderna och folks sätt att röra sig trögt ute.

Kjell Häglund på TVdags:

Men den initiala vardagsrealismen visar sig vara ytspackel. I stället är det inslagen av övernaturlighet som är bärande i serien. Och när ett spöke dansar runt i polarsnön för att peka ut de försvunna mordoffren överträds gränsen för ofrivillig komik, varifrån löjet bara fortsätter växa efterhand som serien förlorar ingångsvärdena av familjerelationer och socialrealism.

Jonna Vanhatalo för Moviezine:

Sammanfattningsvis är ”Night Country” en grymt spännande, men också tankeväckande serie. Den vågar rota runt i ett bottenlöst nationellt trauma, som speglas i enskilda livsöden som verkligen griper tag i en. Det har gått nästan fem år sedan den senaste fristående säsongen – men det här har verkligen varit värt att vänta på.

Jag är förvirrad. Från att ha varit riktigt pepp på nya säsongen till att fundera på om jag ska se något annat i stället.

4 svar på ”True Detective: Night Country”

    1. Haha. Problemet är att Häglund gillar första avsnittet så jag behöver komma längre för att se om han har rätt eller inte.

    1. Det kan jag. Men det är kul, och intressant, att lyssnare på tyckare. Både proffs och andra.

Kommentarer är stängda.