Uppdrag granskning: Hackaren

SVTs Uppdrag granskning:

Hackaren avlyssnar en bedragarliga och hör hur en äldre kvinna pressas hårt. Det handlar om minuter innan dina pengar försvinner säger bedragarna i ett försök att stressa kvinnan att signera en överföring på 200 000 kronor till ett ”säkerhetskonto”. Då plötsligt bryts samtalet.

Sådant här gör mig ledsen och förbannad. Inte att hackaren avlyssnar, byte samtalet och sedan skickar material till media och polisen. Utan bedragarna. Även om dessa äldre personer har blivit informerade av sina barn, barnbarn, banken själva och PRO-träffar så är det inte lätt när man fastnar i samtal med bedragare.

Bankerna behöver göra mer. Det behövs system för att äldre inte ska kunna signera överföringar på stora belopp utan att en utsedd ”god man” co-signerar. Annars är väl rekommendationen till dem att inte ha bank-id.

 

5 svar på ”Uppdrag granskning: Hackaren”

 1. @christian Det är svårt att leva i Sverige utan bank-id. Inte minst med bankkontakter, antalet bankkontor har minskat och till noll i många småorter och samhällen. Och äldre kan ha mycket svårt att ta sig till bankkontor. Förutom behovet av bank-id för annat än bankärenden.

  1. Ja, bankerna drar sig tillbaka i samma takt som bank-id breder ut sig. Vägen framåt är antagligen att det går att slå på olika slags verifieringar som gör det omständligare men säkrare.

   Jag kan tänka mig att vissa äldre undviker att fråga sina barn och barnbarn om hjälp för att inte vara till besvär och slippa få suckar i luren när de frågar.

   1. @christian
    Så irriterad hur det är idag och jag tror om bedragare ringer när du har garden nere av nån anledning kan nog många trilla dit, jag gillar inte att Instabox använder ett 070- nummer vid kontakt för bank id inlogg

Kommentarer är stängda.