Ytterligare en dålig teknikvecka

Felmeddelande i iOS att Ikea-hubben inte kan kopplas till He-appenProblemen fortsätter med tekniken. De flesta av mina lampor och ljuskällor är antingen från Philips Hue eller Ikea Trådfri. Det betyder att de styrs via min telefon, via Siri, via en trådlös switch/knapp eller via en närvarosensor. Vissa saker automatiseras beroende på tid eller på solens nergång.

Idag, eller var det igår, slutade taklampan i entrén att tändas. Jag trodde först att det var sensorn som hade börjat bråka, men den fick nytt batteri för inte alls länge sedan. En titt i ’Hem-appen’ på telefonen visar att ingen av de lampor eller tillbehör som kommer via Ikeas-hubben når ’Hem-appen’ via HomeKit. Det står att de inte svarar.

– Har du testat att starta om? flyger igenom mitt huvud. Precis som IT-support sagt till inringande kunder i alla tider. Omstart av Ikea-bryggan hjälpte föga. Omstart av Apple TV (som agerar Hem-hubb åt allt det här) hjälpte inte heller.

Att styra lamporna via Ikea-appen fungerar men det är en klen tröst då taklampan i entrén (från Ikea) styrs via en närvarosensor från Philips Hue. Det magiska tricket förutsätter att de möts via HomeKit-protokollet i ’Hem-appen’ där jag gör automatiseringen.

Jag valde att koppla bort Ikea-bryggan från Hem-appen och göra kopplingen igen. Inte heller det var framgångsrikt.

Alla fönsterlampor är från Philips Hue så min automatisering vid solnedgång fungerar fortfarande. Lampan över matbordet är från Ikea men den har en egen switch som sitter med magnet på kylskåpet så den tänder vi som vanligt. I entrén och nedan för trappan i källaren får vi helt enkelt återgå till att tända och släcka på traditionellt vis; men lampknapparna på väggen.

I helgen hoppas jag på energi nog att göra fabriksåterställning både på routern och HomeKit och hoppas att det löser både de här problemen och åtkomsten till just sidan där den här texten är publicerad i original.

 

2 svar på ”Ytterligare en dålig teknikvecka”

  1. @christian@www.snowracer.se Det smarta hemmet är verkligen … jobbigt … när det strular. Jag har en Ikea-rullgardin som jag bara inte orkar försöka få in i systemet igen [leta reda på rätt fjärrkontroll, nolla den, nolla gardinen, frigöra utrymme kring gatewayen, offra ett lamm, osv]. Ställer mig på tårna använder manuellt pyttelilla knapparna på rullisen när jag vill justera längd.

    1. Jag gissar att det inte är en mörkläggningsgardin som som för fördel åker upp varje morgon. :)

      Det är just det, att orka felsöka och eventuelt återställa allting och börja om. Nu har jag inte jättemånga homekit-saker men bara att sätta skapa automationerna igen gör att det känns enklare att använda två knappar på väggen igen.

Kommentarer är stängda.